dr. Fülöp Zoltán

Az a típus vagyok, akire gyermekkoromban azt mondták, hogy jó eszű. Egy ideig el is hittem, majd amikor egyetemre mentem, rájöttem, hogy ha ez igaz is volt, maximum a középiskoláig lehetett igaz (ott sem teljesen, mert a matek és fizika képletek magolása nem ment). Aminek az összefüggését megértettem, azt viszonylag könnyen megjegyeztem bizonyos ideig, így logikai alapon tanultam. Viszont a felsorolásokkal mindig bajban voltam, felnőttként meg kedvem sem volt velük “bajlódni”. Pár évvel ezelőtt viszont elmentem Tercsi egyik tanfolyamára, ahol már közel az 50. évemhez azzal kellett szembesüljek, hogy valamit nagyon nem úgy tettem, ahogy kellett illetve lehetett volna. Ő megmutatta és megtanította, hogy a képben való gondolkodással tartós és mély tudásra tehetek szert. Úgy élveztem, mint a kisgyerek, akit bedobtak a vízbe és ott jött rá, hogy tud úszni. Óriási élmény! Állandó mosoly az arcomon, ha eszembe jut az a hétvége Tercsivel. Olvasva ezt a könyvet minden élményem újra visszakúszott, újra derű és mosoly a szememben, újból átélem a sikerélményt, amit akkor ott éreztem. Máig használom a tőle kapott tudást, bár inkább élménynek nevezném, viszont leírva látni és megint átélni az óriási! Ha az olvasó lépésenként, ahogy neki jól esik, halad a fejezetekkel, átélheti ugyanezt. A könyv egy dolgot nem ad vissza, Tercsi meleg hangját és önbizalmát, ahogy az oktatást vezette. Minden mást viszont megtalálhat az olvasó ebben a könyvben, ez könyv Murphy fent idézett törvényének a kézzelfogható cáfolata.

dr. Bari Gizella Laura

„Hé, te, aki az utcán újságot árulsz, És ötkor kelsz, zötyögsz villamoson, és Éjjel tanulsz és fáj a szemed, S a fáradtságtól a könnyed kicsordul, Adj egy percet nekem az életedből!”

…vagy ne is nekem, add magadnak! Szánj néhány percet arra, hogy megismerj egy olyan módszert, ami – megígérhetem –az egész életedet végig kíséri majd. Nyugi, semmi bonyolult, vagy hamisan csillogó szemfényvesztés nincs a dologban. Lapozz bele a könyvbe, amit a kezedben tartasz! Rosszérzések nélkül, csak lazán! Ok, ok, könnyű ezt mondani, gondolod magadba, főleg ha most úgy érzed sokszorosan erőd végéhez értél. Ha már hidegen tudatodba hasított a gondolat, hogy minden erőfeszítésed ellenére te sem vagy „mindenható”, és már nem csak a fejed, de a feneked is zsibbad, annyit ültél az 1287 oldalas könyv fölött, és bár tiszta lehetne a lelkiismereted, mert tényleg végig olvastad, végig tanultad, reggelre fogalmad sincs, miről szól ez az egész. Ha nem a te kézírásoddal lenne tele jegyzetelve szinte minden lapszél, azt hihetnéd ez csak egy idegen rémálma, amiből reggel egy újabb sikertelen vizsga rossz élménye ébreszt fel. Mi a fene bajom van-kérded-, hiszen meg volt a jegyzet, és én készültem, és a kérdező tanár is korrekt volt, mégis elbuktam megint?!!!!
Ismerős? Jó néhány végzettség megszerzésével a hátam mögött hosszan tudnám még részletezni, de nem érdemes. Egy biztos, nem veled van a gond, egyszerűen csak nem tudsz MÉG hatékonyan tanulni.
Vicces, hogy mennyi mindent megtanítanak velünk gyerekként, leginkább azt, hogy ez mekkora felelősséggel jár. Arról persze elfelejtenek szólni, hogy ez akár egy jó buli is lehetne sok-sok nevetéssel, mert tényleg az. Nem egyszerűen sikerrel elégedetten veheted a megmérettetéseket, a megszerzett tudást később hatékonyan és élvezettel fel is tudod használni. Én a sok-sok sikertelen vizsgától elgyötört, reményvesztett végzős joghallgatóként találkoztam először ezzel a módszerrel. Mondanom sem kell, nem önszántamból ültem be a tréningre, de már ahhoz is fáradt voltam, hogy ellent mondjak Rencsi barátnőmnek, aki már nem bírta tovább nézni a tehetetlen dühvel átitatott, kudarcra ítélt próbálkozásaimat. Hálás vagyok neki érte, hogy nem hagyta, hogy feladjam, és hogy bekísért a tréningre, és hálás vagyok annak a nagyszerű szakembernek is, aki ezt a módszert olyan tökélyre fejlesztette, hogy ezzel én is sikerrel leállamvizsgázhattam! (bele sem merek gondolni, mennyivel könnyebb lett volna az életem, ha előbb találkozom vele…) Ezt azért mondom így, mert szentül hiszem, hogy ha nálam működött, akkor mindenkinél működik.
Nos, készen állsz, hogy kaput nyiss egy izgalmas színes világra, ami – és ez a legjobb benne – ott szunnyad benned.
Ha kész vagy, az ébresztő kürtöt egy ragyogószemű tanár fújja most meg. Ő Weitz Teréz. Ne habozz tovább az első lépéssel, lapozz bele bártan ebbe a könyvbe, nézd meg a sok vicces képet, érezd a nyomtatás illatát, amivel máris beléptél a jobb agyféltekés tanulás csodás birodalmába. Nincs mitől tartanod, gyere-gyere, nem vagy egyedül! Ma már több százan vagyunk, akiket tréningjeivel Tercsi végig kísért ezen az úton. Add a kezed, legyen most a te vezetőd ezen az úton!

Sonkoly Dávid

A tanulás fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Megfelelő tanulási stratégiával bárki hatalmas tudást sajátíthat el, legyen szó például nyelvtanulástól vagy olyan szakmai ismeretekről, amelyek kulcsfontosságúak a mindennapi munka során. Számomra ez a könyv egy útmutató, ami rávilágít, hogy milyen technikával lehet jobban, hatékonyabban, eredményesebben és nem utolsó sorban szórakoztatóan tanulni. Imádom ezt a könyvet, mert arra emlékeztet, amit Tercsi a jobb agyféltekés tanulás tréningjén is bebizonyított, hogy bármit meg tudok tanulni, ami nagyon érdekel vagy ami iránt kellő motivációt érzek- legyen az például a német nyelv vagy a személyiségtípusok ismerete. Nagyon hálás vagyok Tercsinek, amiért a témában szerzett több mint 30 éves tudását és tapasztalatát e könyvben összefoglalva átadta nekünk.

Kovács Nikoletta

Egészségfejlesztő, mentálhigiénikus, újságíró, napjainkban egy kicsiny faluban értékmentő és -teremtő, művelődésszervező. Egy szabadon született és szabadon tanuló kiskamasz fiú édesanyja. Örök vándor, örök tanulóként szívből – és agyból – ajánlom Weitz Teréz könyvét.
Tanulj jobban jobbal!

Képes vagy maradéktalanul megjegyezni telefonszámokat, bevásárlólistákat, születés- és névnapok dátumait? Neveket, történelmi eseményeket, évszámokat? Matematikai definíciókat? Nyelvtani szabályokat, idegen szavakat? Minden tételt kidolgozva érkezel szóbeli vizsgáidra, ahol magabiztosan adsz számot tudásodról? Vizsga után egy héttel, sőt hónapokkal, évekkel később is emlékszel a tananyagra?
Ha igen, tedd le a könyvet, amit a kezedben tartasz. Ha nem, vagy nem mindig sikerül megőrizni fontos dolgokat a hosszú távú memóriádban, ha szeretnél hatékonyabban, és nem a felejtésnek tanulni, akkor el ne engedd!
Weitz Teréz szemléletes példáival, olvasmányos stílusával, a módszerek képszerű bemutatásával vezet végig az agy felépítésétől, a két félteke tanulás közbeni működésétől a memória bemutatásán át az egyes tanulási technikákon keresztül olyan egyszerű, hétköznapi gyakorlati tanácsokig, amelyeknek látszólag semmi közük a tanuláshoz, a memóriafejlesztéshez. Mire a könyv végére érsz, számos kommunikációs és kreativitás-fejlesztési ötlettel is gazdagabb leszel. Rádöbbensz, hogy a sikeres tanulás minden eszköze és szerszáma a fejedben van. A könyvből viszont megtanulod használni is. Jobban – jobbal! A könyvet felső tagozatos diákok, a közép- és felősoktatásban tanulók, nyelvtanulók és felnőttként újra vagy szüntelenül tanulók, valamint iskolás gyermekek szülei is haszonnal forgathatják.